JOSEP MARIA SOLER I TARRUELL (Vilada, 1924 - Barcelona, 1994)

Membre d’una nissaga de metges de llarga tradició de la comarca del Berguedà. El besavi, Josep Soler i Massana neix a “Cal Tonic” de Vilada (Berguedà) el 10 de gener de 1813. Llicenciat en Medicina i Cirurgia el 1844, exerceix a les localitats de Vilada i Santpedor. L’avi, Josep Soler i Sala, neix a Santpedor (Bages) el 1850 i es llicencia en Medicina el 1877. Metge de diverses localitats de la Catalunya Central, fins que s’estableix a Vilada. El pare Àngel Soler i Daniel nascut a El Bruch el 18 de gener de 1891, obté la llicenciatura de Medicina i Cirurgia l’any 1916 i s’instal·la de metge a Vilada on exerceix al llarg de 42 anys.

Josep María Soler i Tarruell, nascut a Vilada el dia 22 d’agost de 1924, inicia l’ educació primària a Barcelona i estudia el batxillerat, al col·legi de La Salle Bonanova, de la mateixa localitat. Cursa estudis de Medicina a Barcelona i a Valladolid i es llicencia en Medicina i Cirurgia el 24 de juliol de 1953. Exerceix com a Metge General de la Seguretat Social, i amb caràcter interí,  la plaça que se li atorga (1958) a Sant Quirze de Besora. L’Institut Nacional de Previsió, el 26 de setembre de 1972, li adjudica la nominació de Metge General de la Seguretat Social amb caràcter definitiu i plaça a l’Hospitalet del Llobregat. Posteriorment, li seria assignada una plaça a l’Hospital de la Vall de Hebron, Barcelona ciutat. Càrrec que exerceix fins el dia del seu traspàs 24 de maig de 1994.

Josep Maria Soler i Tarruell s’especialitza en Medicina Interna, Medicina d’Empresa i Reumatologia i li és atorgat el títol de Metge d’Empresa per la Escuela Nacional de Medicina del Trabajo, Madrid, 12 de juny de 1965. L’acadèmia de Ciències Mèdiques de Catalunya i Balears, acorda l’admissió del Dr. Josep María Soler i Tarruell com a Soci Numerari de l’ Acadèmia, Barcelona 15 de març de 1967. En el seu dia i personalment, li és atorgat “ l’Àngel de la Medicina” Símbol i Distinció al Mèrit d’Assistència Sanitària Col·legial.

En un comunicat de la “Guia Mèdica de Catalunya i Balears” de l’any 1936, es presenten els beneficis del Sanatori de Vilada com el Leysin Català. Josep María Soler coopera amb el seu pare, Dr. Àngel Soler i Daniel, essent estudiant de Medicina i en vespres de la seva llicenciatura com a metge (1953).

Josep Maria Soler i Tarruell ha estat soci del Montepio de Previsió Social d’Assistència Sanitària Col·legial (13-I-1968), cooperativista de S.C.I.A.S. (16-VII-1979) i conseller de l’Hospital de Barcelona, membre de la Junta Directiva d’Assistència Sanitària Col·legia, inspector i legat de les delegacions comarcals i clíniques. Fou amic personal del Dr. Josep Espriu i Castelló. Josep Maria Soler i Tarruell exerceix la presidència de la Fundació “Fons d’Auxili al Metge Pobre Àngel Soler i Daniel” a partir de l’any 1982 fins al 1994. Un dels estatuts de la fundació determina que sigui un familiar del fundador, que exerceixi com a president de la mateixa.

Josep María gaudí de la cultura i de l’art. Participà en Rallies de cotxes antics i en competicions esportives. De la seva personalitat accentuaríem la peculiar i bondadosa manera de ser, intel·lectual i pedagògica, reflexiva i altruista, espiritual i humana, la veritable noblesa i sentimental fidelitat i aquell sentit perceptibles i exemplar d’ètica vocacional envers la Medicina i el seu procedir, que sempre irradiava en la seva ment i en el seu cor.

 

Tens algun dubte?

No dubtis a posar-te en contacte.