#ElCoMBActuaUcraïna

El CoMB es mobilitza per donar suport a necessitats derivades de la guerra a Ucraïna

Davant dels terribles efectes que la guerra a Ucraïna està tenint sobre la població, sobretot dins del país, però també sobre les persones refugiades que es troben als punts fronterers o les que ja s’han desplaçat cap a d’altres destinacions europees, entre les quals Catalunya, el Col·legi de Metges de Barcelona (CoMB), en col·laboració amb la Fundació Àngel Soler Daniel (FASD), ha engegat diverses accions per tal de fer front a aquesta crisi humanitària, així com per donar suport als professionals sanitaris.

 

Campanya de donacions

El CoMB, en col·laboració amb la FASD, posa en marxa una campanya de recollida de donacions, oberta a tota la població (tant persones físiques, com entitats i empreses), que es destinaran a fer aportacions directes a organitzacions de trajectòria reconeguda en l’àmbit sanitari i humanitari i acreditades per les autoritats europees per actuar sobre el terreny.

En aquests moments, una de les necessitats més urgents que hi ha als centres sanitaris d’Ucraïna i també als punts d’atenció a persones refugiades a les fronteres és la disponibilitat de certs medicaments. La donació de medicaments ha de complir uns requisits molt estrictes (quant a qualitat, identificació, etc.) i ha d’ajustar-se a les necessitats concretes de la població receptora. En aquest sentit, el CoMB, en col·laboració amb la Fundació Àngel Soler Daniel, ha fet una primera donació de 10.000 euros a l’organització Farmamundi, acreditada a l’Estat espanyol per dur a terme aquesta tasca de recollida dels medicaments adequats per a la seva posterior distribució.

En funció de l’evolució d’aquesta crisi, el CoMB i la FASD avaluaran noves necessitats, incloses també les de les persones refugiades que vagin arribant a Catalunya, i possibles iniciatives a les quals destinar fons recaptats. En aquest sentit, les dues institucions compten amb l’experiència de la campanya #ElCoMBActua, engegada el març de 2020 arran de la pandèmia de COVID-19, que va portar material sanitari a un miler de centres de Catalunya.

Les donacions a #ElCoMBActuaUcraïna es poden fer al següent compte bancari:

ES73 0182 4383 9702 0197 9905

La Fundació Àngel Soler Daniel ha optat pel règim fiscal especial establert a la Llei 49/2002 de 23 de desembre, de règim fiscal de les entitats sense finalitat lucrativa i dels incentius fiscals del mecenatge, atès que compleix tots els requisits establerts a l’article 3 de l’esmentada Llei, i per tant es pot considerar una entitat beneficiària del mecenatge, segons estableix l’article 16  de la Llei 49/2002.
Per poder gaudir dels beneficis fiscals establerts en l’article 19 i 20 de la llei 49/2002 de règim fiscal de les entitats sense finalitat lucrativa i dels incentius fiscals del mecenatge serà necessari disposar de les dades fiscals de la persona física o jurídica donant. Per aquesta raó, un cop feta la donació, cal facilitar el nom i DNI del donant a l’adreça ucraïna .

Suport als metges col·legiats ucraïnesos

El CoMB ha ofert als metges ucraïnesos col·legiats i als seus familiars suport específic i recursos adequats per a aquestes circumstàncies excepcionals a través del seu Programa de Protecció Social (PPS). Els metges poden contactar amb el PPS a través del telèfon 93 567 88 94 o del correu electrònic proteccio-social.

El CoMB ha contactat de manera directa amb tots els seus col·legiats de nacionalitat ucraïnesa per tal d’oferir-los aquest suport i conèixer de primera mà la seva situació i necessitats. També ha habilitat una via directa de comunicació amb els companys ucraïnesos i manté contactes amb el consolat d’Ucraïna a Barcelona per tal que puguin fer arribar al CoMB informació de primera mà que els arriba dels metges que es troben a Ucraïna, o bé sobre necessitats concretes de les persones refugiades que arriben a Catalunya.

Metges voluntaris per col·laborar des de Catalunya

El CoMB està gestionant un registre dels col·legiats que s’adrecen a la corporació per oferir-se com a voluntaris per col·laborar en necessitats concretes que es puguin anar presentant, especialment, relacionades amb l’atenció a persones refugiades: suport assistencial, oferiment per a acolliment domiciliari de metges i familiars, etc. Els col·legiats interessats poden adreçar-se a ucraïna .

Fins al moment, el CoMB ja ha coordinat la col·laboració de metges voluntaris al dispositiu d’acollida de persones refugiades ubicat a Fira de Barcelona, on aquests professionals realitzen tasques d’assessorament sanitari i de detecció de necessitats de salut.

Iniciatives d’altres entitats

Doctors for Ukraine

Aquest projecte de voluntariat està impulsat per Open Arms amb el suport de DKV i el seu objectiu és oferir atenció mèdica per xat a la ciutadania d’Ucraïna.

Els col·legiats interessats a participar-hi, han de donar-se d’alta aquí, indicant la franja horària en què es tingui disponibilitat per atendre les consultes. Cada professional, en funció de l’idioma i de la seva disponibilitat horària, es podrà assignar aquelles consultes que consideri per atendre-les.

Tens algun dubte?

No dubtis a posar-te en contacte.

© 2022 All Rights Reserved by Fundació Àngel Soler Daniel